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Washington, DC 20415-0001

hquyRe&rTu:. JAN 5 m Your Refarence:

Mr. Frank DiCostanzo

Assistant Director for Compensation
and Performance Management

Office of Personnel Policy,
Programs and Assistance

Department of Energy

Washington, DC 20585

Dear Mr. DiCostanzo:

Thank you for your letter requesting written guidance from the Office of Personnel
Management about compensation for unused credit hours. You ask whether the
Department of Energy (DOE) policy requiring payment for unused credit hours when
employees are no longer under a flexible work schedule is consistent with iaw.

Specifically, you ask for an interpretation of 5 U.S.C. 6126(b), which reads as follows:

(b) Any employee who is on a flexible schedule program under section 6122 of this
title and who is no longer subject to such a program shall be paid at such
employee’s then current rate of basic pay for—
(1) in the case of a full-time employee, not more than 24 credit hours
accumulated by such employee, or
(2) in the case of a part-time empioyee, the number of credit hours (not 1n
excess of one-fourth of the hours in such employee’s biweekly basic work
requirement) accumulated by such employee. [Emphasis added.]

Section 6126(b) requires payment for unused credit hours when employees are no longer
subject to a flexible work schedule program. We recognize that, in the absence of clarifying
regulations or court decisions, this provision is subject to interpretation. However, we
believe that, as a matter of policy, the best interpretation is that employees remain subject to
the flexible work schedule program if they continue to be employed by the same agency and
are in a position to resume working under a flexible work schedule at a later date.

We believe the intent of the law is to allow employees to earn and use credit hours. Thus,
we believe cash payments for unused credit hours should be reserved for instances when
employees permanently leave an agency’s flexible work schedule program and will have no
further opportunity to use accrued credit hours in that program. 1f an employee separates
from an agency, cash payment for unused credit hours is ¢learly required. However, if an
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employee remains with the agency and merely stops working under a flexible work
schedule, it is OPM’s policy that the agency may appropriately allow the employee to use
accrued credit hours.

This means that employees may use accrued credit hours even though they are currently
working under a standard or compressed work schedule. Cash payments are not necessary.
To prevent inflation in the value of credit hours due to increases in the pay of employees,
DOE may require that credit hours be used before annual leave will be approved. Such a
policy is acceptable as long as it will not cause employees to forfeit annual leave.

Section 6126(b) could be interpreted to allow agencies to make cash payments to employees
for unused credit hours each time they elect to change from a flexible work schedule to
different type of work schedule. However, that interpretation would allow employees to
coatrol payments for unused credit bours simply by electing to change their work schedule.
Again, we believe the intent of the law was to limit the cash payment option to
circumstances where the employee would cease to be able to use credit hours. {Also, see
51J.8.C. 6123(b).)

Thank you for the opportunity to respond to your questions about this matter. Please let us
know if we may be of further assistance.

Sincerely,

Oyonss R W edde!

James R. Weddel, Acting Chief
Pay and Leave Administration Division







