Questions from the November 18, 2014, DBA Webinar



Q: What are justified deductions under the “other” category, besides the child support example?
A: The deductions that may be made without advance approval from the DOL is found in 29 CFR § 3.5 and are as follows:  (1) Federal, State, and local taxes; (2) a deduction of sums previously paid to the employee as a prepayment of wages (e.g., a previous overpayment of wages); (3) deductions of amounts required by court process (i.e., wage garnishment and child support); (4) contributions on behalf of the employee to funds established by the employer to pay for medical or hospital care, pensions or annuities on retirement, death benefits, compensation for injuries, illness, accidents, sickness or disability, or for insurance to provide for any of the foregoing; (5) a deduction contributing toward the purchase of U.S. Defense Stamps and Bonds; (6) a deduction requested by the employee to enable him to repay loans to or to purchase shares in credit unions organized and operated in accordance with Federal and State credit union statutes; (7) a deduction authorized by the employee for the making of contributions to Community Chests, United Givers Funds, and similar charitable organizations; (8) deductions to pay regular union initiation fees and membership dues, not including fines or special assessments, providing the collective bargaining agreement between the contractor and representatives of its employees provides for such deductions; (9) any deduction not more than for the “reasonable cost” of board, lodging, or other facilities meeting the requiremtns of section 3(m) of the Fair Labor Standards Act; (10) any deduction for the cost of safety equipment of nominal value purchased by the employee as his own property, such as safety shoes, safety glasses, safety gloves, and hard hats, if such equipment is not required by law to be furnished by the employer.
Any contractor or subcontractor may apply to the DOL for permission to make any deduction not permitted under § 3.5. The application process for approval of a deduction is found in 29 CFR §3.7. The DOL will approve if the contractor or subcontractor does not make a profit or benefit directly or indirectly from the deduction; the deduction is not prohibited by law; the deduction is voluntarily consented to by the employee in writing and in advance of the period in which the work is to be done, or is provided for in a bona fide collective bargaining agreement between the employer and the representative of the employees; and the deduction serves the convience and interest of the employee.
Q: For purposes of DBA, when does an employee’s day starts, is it the point of dispatch?
 
A: An employer is not required to pay the DBA wage rates for travel time to the site of the work. DBA prevailing wage applies only to the time the employees are working directly on the physical site of the project under construction. The employer is responsible for paying the employee’s normal wages for the time the employee spends traveling from the employer’s offices to the site of work or between the site of work and another work site.  There is one caveat.  If the employer sets up a batch plant or a fabrication center specifically to service the construction, those facilities are considered to be part of the site of the construction project. 

Q: California has a prevailing wage for HVAC based on the union wages.  Would we still need to request the classification through SF-1444, because it is not on the WD?

A: Yes, you would need to request the additional classification.  An employer cannot use a classification that is not on the WD; however, we can try to determine whether there is a classification on the WD that might closely match up and have the employer pay the California HVAC wage (providing it is at or above the wage on the WD), but use the closely aligned classification for purposes of the certified payroll record.   
Also, where there is a State wage, based on a union wage rate, DOL will usually agree that is the prevailing wage, so the process of submitting the SF-1444 would not be overly burdensome.

Q: If the project is not new construction or substantial rehab, is DBA triggered?  
A: A project does not have to be new construction or substantial rehab to require the DBA prevailing wage.  DBA is applicable if there is any construction activities involved, such as running new electrical wiring, blowing in new insulation, and adding new piping or duct work.  Please remember, the threshold level for DBA is $2,000. 
Q: How often do job site employee interviews get performed?  Roughly, what percentage of all employees’ do you interview?
A: Interview all employees, or most employees, in all classifications.  If possible, try to interview all employees on the site.  If a contractor has only a few employees, interview them all. Interviews may turn up evidence of the employer failing to enter them on the payroll record.  Employee interviews are essential to the completeness of DBA enforcement.  These interviews should be sufficient in number to establish the adequacy and accuracy of the records and the nature and extent of any violations. In cases involving alleged misclassification and/or falsification of payroll records, it is importatnt to account, through the interview process, for as many employees as possible who worked on the contract.  Employees should be questioned regarding other employees they worked with and the duties performed by those employees. Each employee should be informed that the information given is confidential to the fullest extent of the law, and that his/her identity will not be disclosed to the employer without the employee’s permission insofar as the law permits. 
Q: Who is supposed to interview the employees – DOE, the Prime Contractor, or DOL?  Is it a requirement?
A: The answer depends upon who is the contracting entity. If a DOE direct contract is performing the construction, DOE personnel would receive the payroll reports and would go to the construction site and interview employees. If a DOE Prime contractor has contracted to perform the construction, the DOE Prime contractor would initially receive the payroll records and interview the subcontractor’s employees. DOL has independent authority to perform employee interviews and may do so at any time; however, DOL is not responsible for assuring compliance in the first instance.  DOL will not routinely go to sites to interview employees. DOL does not usually become involved unless a complaint is received.  
It is a requirement to inverview employees of the contractor/subcontractor who are performing work on a construction site. This is a part of the normal DBA enforcement effort.
Q: Is DBA applicable if the borrower is a sole proprietor?  For example, we loaned to a single person using his LLC as the borrower.  He was just one guy putting in wind turbines.  Is DBA applicable to him?
If the business owner is a sole proprietor, the agency must determine that the person with whom they are contracting is truly a bona fide sole proprietor of a company. The agency must maintain a record of the company Federal Tax ID number and a copy of the business license in the contracting file.  In this case, the sole proprietor has taken the steps to become incorporated and, as long as the individual is performing all the work himself, DBA would not be applicable to him.  Such a bona fide sole proprietor is exempt from DBA and that individual is not required to submit a certified payroll for weeks in which he or she does not employ others in the performance of work on the contract/project. Prior to awarding the contract, ask whether the sole proprietor plans to have anyone else assist with the work, as others brought on to perform work of installing/constructing wind turbines would be subject to the DBA. 

Remember that laborers and mechanics classified as independent contractors or “1099 workers” are generally covered by the DBA, and the contractor hiring these individuals must pay them the DBA wages and enter them on a the contractor’s certified payroll record. 

Q:  Please clarify which party is responsible for going to the wdol.gov website to determine the locality wage determination associated with the Revolving Loan funded with Recovery Act money.  Is it the DOE Contracting Officer, the State Energy Program Contracting Officer, or the Recipient (sub-grantee)?

A: The State entity that set up the Revolving Loan Fund must go out to the wdol.gov website to obtain the current wage determination. The borrower must ensure its contractors receive the wage determination and that the appropriate clauses are flowed down to all contractors/subcontractors. The State entity that set up the Revolving Loan Fund must collect the certified payroll records, review, perform enforcement activities, and submit the semi-annual enforcement report. 

Q: If a contractor provides fringe benefits and checks box 4(a) on the statement of compliance, do they need to include the value of the fringe in field (6) Rate of Wage Paid; or does it include only the wage rate in field (6)?  

A: If the contractor provides the fringe completely through fringe benefits, the contractor need only include the amount of wage paid in field (6).  Where the contractor provides fringe benefits, but those benefits do not total the full fringe amount, the contractor should insert the wage paid and the amount of cash the contractor is paying to make up the difference between the amount of fringe required and the amount of fringe provided.

For example:  If the contractor is required to pay $20.00 wage + $5.50 fringe and the contractor provides fringe benefits equaling $5.00, the contractor will need to pay the employee an addition $0.50/hour to cover the fringe amounts.  The contractor may enter the $20.50 as the wage rate, but it would be better if the contractor entered $20.00 in wage and $0.50 in fringe.  The contractor should explain in box 4(c) that she/he provides benefits (health, vacation, sick leave, and holidays amounting to $5.00 per hour for Employee X and set forth the amounts for each employee listed on the certified payroll record.  It amounts to the same, but is easier to understand what the contractor is doing.  The contractor can also set all of that forward on a separate written document of explanation.

Q: Does the Copeland Act Require the Contractors to submit weekly payrolls within 7 days of the pay date?

A: Yes.  It is the Copeland Act that requires the submission of weekly payroll statements.  DOL Regulations found at 29 CFR Part 3, specifically § 3.4, sets forth the requirement for delivery of the payroll statement within 7 days following the regular payment date of the payroll period.

Q: Are the Field Offices required to let you know when the DOL has contacted us on an issue with a subcontractor of the M&O?

A: Yes, please notify us immediately if DOL is interested in work at your site(s). We often receive calls from DOL HQ office regarding some audit that may be ongoing in the field and we prefer to know something about it before we get that call. 

Q: Is an electronic signature acceptable for payroll records?

A: Yes. The Department of Labor allows the filing of certified payrolls via electronic payroll systems that meet certain requirements. The main requirement is that the contractor submitting the payroll uses an official digital signature, typically a unique PIN number and password that verifies the identity of the contractor. Certified electronic payroll systems allow for electronic submissions of both payroll documents and certification statements. A digital signature is only available through an electronic payroll system. If you complete the WH-347 on line, it must be printed out and hand signed. Once the WH-347 is in paper form, it remains in paper form, and the original paper certified payroll must be sent to the Agency. 
Q: On the Semi-Annual DBA Enforcement Report, what is considered an investigation?
A: An investigation is any inquiry you make when you believe an employee or employees may not have been paid properly. For example, you review the certified payroll report and you find several laborers and you think that perhaps the contractor is misclassifying some or all of those employees. Your effort to determine whether those employees are classified and paid correctly is an investigation. It may turn out that the contractor is paying everyone correctly, but all that effort is an investigation and you should take credit for your efforts.
Q: On the Semi-Annual DBA Enforcement Report, what is the total amount in dollars we should request from the borrower?  Is that just the amount of funds DOE has disbursed?
A: This answer depends upon what program has issued the loan.  
(1) If the State Energy Program or Energy Efficiency and Conservation Block Grant Program funding was used to establish a Revolving Loan Fund, the State Entity is not required to submit a dollar amount.  For these Programs, DOE already reported the total grant funding, so reporting additional amounts would be duplicative.
(2) [bookmark: _GoBack]If the Loan Guarantee Program or Loan Program is involved, the Program must ask for the total number and dollar amount of contracts awarded during the reporting period. For these Programs, it is not the amount of funds DOE has disbursed. 

Q: I noticed on the example of the certified payroll report that there are no zeros for the days not worked. I was told that it is necessary to have a figure in every day of the week.

A: It is not a requirement to put a zero in the box for days that are not worked. It is acceptable to simply leave the box blank. 

Q: Whose name and telephone number should be listed on the “Employee Rights under DBA” Poster?

A: For contracts and grants, the name and telephone number on the poster should be the DOE contracting officer, contracting specialist, or a Project Officer. For the Loan or Loan Guarantee Program, the Compliance Officer’s name should be entered on the poster. 

Q: When we are faced with a contractor that refuses to comply with Davis-Bacon, what should we do?  Who should be contact (e.g., DOE, DOL, etc.)?

A: The first course of action is to immediately notify the DOE Contracting Officer/Contracting Specialist or, for the Loan or Loan Guarantee Program, the Compliance Officer, and makes an attempt to obtain payment for the employees from the employer. Do not wait to notify DOE until the employer refuses to pay. The Contracting Officer/Specialist/or Compliance Officer should notify the Office of the Assistant General Counsel for Labor and Pension Law (GC-63). During the process, stop all invoice payments to the non-complying contractor and withhold all contract funds remaining in order to pay the amounts owed to the employees. If after withholding funds, the employer continues to refuse to pay, GC-63 will notify DOL of the willful non-compliance and the need to step in to take additional enforcement actions. The Prime Contractor on the Construction contract is ultimately responsible for payment to the employees of subcontractors and the contracting entity may withhold funding from the Prime Contractor to ensure money is available to pay employees.  If an M&O or Facility Management Contractor is the contracting entity, DOE may withhold funds from the M&O and Facility Management Contractor to assure payment to the employees.
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