
AREA FAQ # Question Response

316 vs DCAA FAQ 1

An inquiry from CH about an SBIR recipient asking if a DCAA audit is sufficient to 

comply with the regulation or if they need to add this to their audit they have 

performed yearly by a public accounting firm.   

316 audits are essentially A-133 audits for for-profit entities.  They DO NOT replace 

DCAA or other audits requested by DOE to look at indirect rates or incurred costs or 

closeouts.  DCAA would never agree to perform A-133 or our 316 audits.  They don’t 

do A-133 audits for DOD awardees.  The purpose of the audits are different, look at 

different things and in the few instances of overlap, from different perspectives.  316 

audits are done for the recipient and paid for by the recipient (it is a reimbursable 

cost – either direct or indirect – following the normal rules for reimbursable costs.)  

DCAA audits are requested only by DOE never by a recipient.  DCAA has scaled back 

what they did do for us and we have put in place a contract for a commercial firm to 

take over indirect rate, incurred costs, accounting system audits etc. (but we shall call 

them DCAA audits for simplicity.)  DCAA knows we are using other auditors and they 

have no problems with that.  Most civilian agencies don’t use DCAA for these services.  

Their IG or a contractor do them.  DCAA is really simply just another audit firm.  316 

was not drafted to replace DCAA audits.  Although fewer DCAA audits may be 

required for established firms with spotless 316 audits.  No matter the intent then, 

this is the policy now.

cost share FAQ 2 Is recipient cost share considered in the threshold for 316 audits or is it only 

expended federal funds? It is only federal funds expended.

waivers FAQ 3

We have a for-profit recipient on a cooperative agreement that didn’t submit 

a required prior year annual audit, as required by 10 CFR § 600.316.  The 

project had an unforeseen major scope change (approved by DOE) that 

essentially put the project primarily in to closeout activities, although the 

recipient still expended >$500K during the year.  In now trying to closeout the 

award, it’s been discovered that the required prior year audit did not occur.  

This appears to have occurred for various reasons, including the significant de-

scoping of the effort, but does not appear to be an intentional violation by the 

recipient.  DOE-ID would like to waive the audit requirement

The Contracting Officer may waive, with HCA approval, the audit requirement for 

previous years.  This waiver is a deviation to the regulation and as such should be 

processed in accordance with 10 CFR 600.4.

FAQ 4

We are aware of DOE contracting officers providing our clients with waivers 

from having compliance audit(s) performed for fiscal year 2010, even though 

the expenditures incurred during fiscal year 2010 associated with the DOE 

award(s) were at least $500,000.  The DOE Audit Guidance would have 

required such clients to have compliance audit(s) performed for fiscal year 

2010.  Would the clients in the above scenario be exempt from having 

compliance audit(s) performed for fiscal year 2010, due to the waivers from 

the DOE contracting officers?

The Audit Guidance is guidance to implement the regulation at 10 CFR 600.316.  If the 

Contracting Officer waived the regulatory requirement, the Audit Guidance no longer 

applies.

FAQ 5

Is it really DOE's intent to require the recipient to obtain and submit audited financial 

statements if it's not their normal practice to do so?

If the recipient can demonstrate it is not their normal practice and that there is no 

requirement for audited financial statements, the Contracting Officer may waive the 

audit of the financial statements.  The financial statements themselves should be 

submitted, audited or not.



FAQ 6

We are aware of a client who has incurred at least $500,000 of expenditures relating 

to a DOE award in each of the fiscal years 2007, 2008, 2009, and 2010.  It is our 

understanding that a compliance audit was performed for each 2007 and 2008, based 

on the procedures that were agreed upon with and approved by the DOE.  The 

compliance audit for fiscal year 2009 has not been completed yet, and it is our 

understanding there is currently no specified reporting deadline.  Should the 

compliance audit for fiscal year 2009 be performed in accordance with the current 

DOE Audit Guidance?  Or should the same procedures performed for fiscal years 2007 

and 2008 compliance audits (as approved and accepted by the DOE) be applied for 

the compliance audit for fiscal year 2009?

 


The same procedures used in FY 2007 and 2008 may be used for FY 2009.  FY 2010 

should follow the Audit Guidance.   The CO may waive the audit  -see FAQ 3.

FAQ 7

Since the financial statement audit has already been completed, that auditor did not 

express an opinion on the schedule (of Federal expenditures) in relation to the 

financial statements, and we, the auditors performing the compliance audit cannot 

express that opinion on another auditor's work.  Can we obtain a waiver for the 

second part of this bullet?

The auditor performing the 316 audit does not need to express an opinion on the 

work of another audit firm on the financial statements of the recipient.  Both audits 

should be submitted by the recipient.

FAQ 8

Can an audit organization provide an opinion on the schedule of DOE awards alone, 

similar to a program specific opinion, when such audit organization is not the 

financial statement auditor of a for-profit entity subject to the requirements in the 

DOE audit guidance?  We assume this will be fine but the Guide is not specific on the 

question.  Other firms are assuming this would be fine also as it would provide more 

assurance than the in relation to opinion.  This is really the only way a firm that is not 

the auditor of the financial statements can provide the compliance opinion and is 

consistent with how this situation would be handled in an A-133 audit.  I just wanted 

to verify you were fine with that approach. That approach is acceptable. See also FAQ 5.

timing of 

reimbursements

FAQ 9

I am finding that  for some recipients of DOE awards, the request for reimbursement 

is sent to DOE by the recipient after the cost is incurred  but before  the cost is 

actually  paid(the cost is sitting in AP awaiting  an invoice and normal payment cycles. 

 or in accrued payroll waiting for the next pay date.) Typically the cost is actually paid 

before the DOE reimbursement is actually  received.  In this situation would you 

expect this fact pattern to result in a finding based upon a literal reading of the 

compliance procedure in Part II page 3 of the DOE audit Guidance which states costs 

must be paid before the reimbursement request is made. If our client receives 

approval from the CO to send in an invoice before actual payment of it, would that be 

acceptable reasoning for not having a finding? The guidance will be changed to say incurred instead of paid.



FAQ 10

We are aware of a few for-profit entities, who have an executed  award agreement 

with the DOE, and have also executed a Letter of Agreement (or a Letter of 

Understanding) with the DOE (contracting officer), stating that the requirements to 

comply with the provisions of the Davis Bacon Act are not applicable to such entities.  

In February 2011, the Department of Labor issued a Q&A, clarifying that such for-

profit entities are required to comply with the provisions of the Davis Bacon Act.  The 

for-profit entities have not received clarification or guidance to confirm whether they 

are still required to comply with the provisions of the Davis Bacon Act for the 2010 

fiscal year compliance audit. Are for-profit entities involved in the scenario described 

above required to comply with the Davis Bacon Act requirements for their 2010 fiscal 

year compliance audit?

If the CO has issued a letter to the recipient saying that Davis Bacon Act (DBA) does 

not apply to the work under the  award, then DBA compliance is not required to be 

part of the audit.

 

parent company FAQ 11

Assuming that the Shared Service Company in the attached excel file is the entity 

subject to the requirements of the DOE audit guidance, could it submit an audited 

consolidated financial statements of the Parent Company?  The SSC would have been 

subjected to audit procedures in conjunction with the consolidated financial 

statement audit at the Parent Company Yes

FAQ 12

If the service company incurs expenses but also passes some funds to one of their 

regulated utilities ( that all end up consolidated under a common parent company), 

would the regulated Utility be considered a subrecipient?  There is a sentence in the 

Subrecipient Monitoring section of the audit Guide ( Section M, page 37 , Note at top 

of page) that says “ Transfer of Funds to another component of the same auditee do 

not constitute a subrecipient or vendor relationship”  We also have seen some 

instances where a Service Corp is awarded the grant but the payee is a regulated 

utility ( all have common parent ) and the entity has a document from DOE that says 

the regulated utility is not considered a subrecipient.  I am wondering what the 

position of DOE is on this issue.   In general A-133 would could issue a consolidated 

compliance report at the parent level as long as we covered all the entities under it 

that received federal awards.   Can we follow a similar approach for the DOE guide?  

Or would each entity that receives the funds (that consolidate under a common 

parent) need to issue their own compliance report? Follow the A-133 procedures.

FAQ 13

In the scenario described herein, should the regulated utilities be treated as sub-

recipients based on the Letter of Agreement from the DOE contracting officer?  If yes, 

the implication of treating the regulated utilities as sub-recipients is we will issue our 

report on the schedule of expenditures of federal awards, compliance, and internal 

control over compliance for each such utilities.  We would like to confirm this is 

consistent with your expectation. For the purposes of 316 audits, they are not sub-recipients - follow A-133



pre-award

FAQ 14

We have seen some grants with pre-award costs that have been approved in the 

grant that cross over years but are allowable costs for reimbursement based on the 

terms of the grant.  If we are auditing the year ended December 31, 2010 but have 

pre award expenses incurred in 2009 but not approved as allowable until the grant 

was awarded in 2010, do we include and audit the pre award expenses in the 2010 

schedule of federal awards?  There is an argument that says we would as they 

become federal awards in the year the federal agency has approved them, even if for 

gaap purposes they were an expense in the prior fiscal year, but not sure what your 

position is on that question.  I don’t believe there is a formal consistent answer in A-

133 on this type of situation.   Only funds actually expended in the applicable FY.

corrective action 

and findings

FAQ 15

Sections N and O refer to the auditee preparing a summary of prior audit findings and 

a corrective action plan.  While there are no prior audit findings this year, there could 

be corrective action plans.  While they are not listed in section R as part of the 

reporting package, I assume that you would like the corrective action plans submitted 

to DOE? Yes – we need the corrective action plans submitted to DOE.

multiple COs

FAQ 16

Have you thought about situations like this . . . where a large company  has about 40 

awards with DOE (across multiple contract offices) and they are requesting an 

extension from only 1 CO. If the CO grants the extension, it will affect every award. 

How does this get communicated

See guide chapter on 316 audits which states that "In the case of an audit of a cluster 

of awards, the current CO for the award with the preponderance of the DOE funds 

must take the lead on performing the above responsibilities and must coordinate its 

activities with the other COs whose awards were part of the same compliance audit."

threshold

FAQ 17

Your illustration under Item 3 below doesn't jive with the guidance -  Part 1, E. Audit 

Objectives/Threshold of $500,000 According to this Guidance, says "When a for-profit 

recipient or subrecipient has multiple DOE awards and one or more of the awards 

have expenditures of $500,000 or more, a compliance audit is required for each of 

the awards with $500,000 or more in expenditures.  The remaining awards do not 

require, individually or in the aggregate, a compliance audit.  

 Guidance is being changed to clarify the application of the $500K threshold.  See FAQ 

# 18 for further discussion.

multiple awards 

under one cfda

FAQ 18

...one matter in particular concerning the need (or not) to audit multiple awards with 

the same cfda number.  This was the subject of an earlier email  exchange   we had , 

which I included below.     We have different understandings of this  and would like to 

talk with you about it for clarification.

The guidance will be clarified to explain that all awards under a CFDA should be 

considered a 'cluster' and the total expenditures by CFDA considered when 

determining if the $500,000 threshold was met.  This will make it consistent with how 

A-133 audits are done.  The only caveat is that awards with the same CFDA do not 

necessarily have all the same characteristics so if the $500K threshold is met for the 

CFDA, all awards under the CFDA will need to be looked at to some extent.  Also note 

that we realize some 2010 audits have already been performed before this 

clarification was issued, DOE is not requiring that any of these audits be redone.  



FAQ 19

Regarding the matter below that  you are working on for me, I  have another piece of 

information that complicates the question further.  I learned that  form entitled 

"Outlay Report and Request for Reimbursement for Construction Programs" contains 

a  check off box called "Basis of Request" . The choice is cash or accrual.   Some 

clients, at least , view  checking off accrual as putting DOE on notice that expenditures 

have been incurred but not necessarily paid prior to submitting the request for 

reimbursement.

That box is supposed to reflect how their financial systems are set up.  Ignore this box 

for purposes of the 316 audits.


