
Particularly during election seasons, questions arise regarding political 
activities on DOE facilities or using DOE email addresses.  The following Q&A 
relates to contractors' use of Government property for political activity.  
Please ensure that your contractors are aware of and respect these limitations. 
 
Contractor Political Activity 
 
Q:  Are DOE contractors permitted to use Government property or facilities to 
conduct political activity? 
 
A:  No, political activity is not an authorized use of Government property or 
facilities and the Contracting Officer will not approve or allow its use. 
 
 
Q:  Does DOE Order 203.1, which is entitled, "Limited Personal use of Government 
Office Equipment Including Information Technology" permit contractors limited use 
rights to conduct political activity on Government property? 
 
A:  DOE Order 203.1 does not apply to contractors because there is no Contract 
Requirements Document.  Therefore, contractors do not have limited use rights to 
Government property. 
 
 
Q:  Are M&O contractors permitted to use Government property or facilities to 
conduct political activity? 
 
A:  M&O contractors are not permitted to use Government property or facilities to 
conduct political activity.  DOE has specific restrictions applicable to its M&O 
contractors.  DOE Order 580.1A, requires that contractors must maintain a 
personal property management system which provides for official use of DOE-owned 
personal property, and that personal property will be used in the performance of 
official work of the U.S. Government except in emergencies threatening loss of 
life or property, as authorized by law. 
 
Political activity is not official work for the US Government so M&O contractors 
shall not use Government property for facilities or political activities.  
 
 
Q:  What role do the Contracting Officers and Contracting Officers 
Representatives have in preventing contractors from conducting prohibited 
political activity in federal office space? 
 
A:  Contracting Officers and Contracting Officers Representatives are required to 
control Federal property and imposing a restriction concerning political activity 
on that property is appropriate. 
 
The Hatch Act, 5 U.S.C. §§ 7321-7326, and the Standards of Conduct, 5 C.F.R. § 
2635.704, apply to federal employees and federal employees have an obligation to 
protect government property. 
 
The Standards of Conduct state:  
 



(a)  An employee has a duty to protect and conserve Government property and shall 
not use such property, or allow its use, for other than authorized purposes. 
 
(b)  Definitions.  For purposes of this section:  (1) Government property 
includes any form of real or personal property in which the Government has an 
ownership, leasehold, or other property interest as well as any right or other 
intangible interest that is purchased with Government funds, including the 
services of contractor personnel.  The term includes office supplies, telephone 
and other telecommunications equipment and services, the Government mails, 
automated data processing capabilities, printing and reproduction facilities, 
Government records, and Government vehicles.  
 
 
Q:  Do Contractor Lab Directors have to notify DOE Site Office Managers prior to 
visits from politicians or events that could be construed as political in nature? 
 
A:  As previously stated, Contracting Officers and Contracting Officers 
Representatives are required to control Federal property and imposing a 
restriction concerning political activity on that property is appropriate.  
Contractor Lab Directors should notify the DOE Site Office Manager, Contracting 
Officer and Contracting Officers Representatives prior to receiving visits from 
politicians or permitting events that could be construed as political in nature. 
 
 
 
For additional information on political activity, contact your local ethics 
official.  
 
 
 


