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Methodology for Final Hazard Categorization for Nuclear Facilities from Category 3 to Radiological

Issue:

DOE-STD-1027-92 defines a lower threshold criterion for preliminary hazard categorization as a nuclear
Hazard Category 3 (HC-3) facility or activity. But it does not provide a method other than inventory
reduction or segmentation on how an HC-3 facility or activity can be demonstrated to be below HC-3 (i.e.,
radiological) in final hazard categorization.

Background:

10 CFR 830 Subpart B requires that all DOE nuclear facilities categorized as HC-3 or above have a DOE
approved safety basis compliant with the requirements of Subpart B. The rule requires the use of DOE-
STD- 1027-92 (STD- 1027) as the methodology for categorizing DOE nuclear facilities. STD- 1027 requires
a preliminary categorization be established on the basis of the inventory of radionuclides in a facility or
involved in an activity. It also permits a safety analyses (see STD-1027 section 3.1.2) to establish a final
hazard categorization that may be different from the preliminary. STD-1027 defines a method for
establishing how to go from a preliminary categorization of HC-2 to a final categorization of HC-3. But it
does not define a method for establishing how to go from a preliminary categorization of HC-3 to a final
categorization of radiological (below HC-3). Previously, several Interpretation memos for DOE Order
5480.23 (now canceled) addressed this issue. However, these Interpretation memos have no standing under
10 CFR 830 Subpart B.

In accordance with STD- 1027 section 3.1.2, hazard categorization is finalized after a hazard analysis has
been performed as discussed in section 4 of the Standard, and is based on the facility and activities
described in the Documented Safety Analysis (DSA). If the facility mission, processes, or life cycle stage
of the facility changes, then the DSA must be revised to reflect the current facility status and activities.
This analysis may result in a different final hazard categorization.

The qualitative definition of a HC-3 facility is that the hazard analysis shows the potential for only
significant localized consequences. This is intended to exclude those facilities that could have a significant
radiological impact outside the facility (which would be HC-1 or HC-2). STD-1027 provides a table of
radionuclides, and a method of combining them that permits a comparison of facility inventory of
radionuclides to the table threshold values as a standard way of establishing hazard categorization. The
table values for HC-3 are intended to represent levels of material that, if released, would produce less than
10 rem doses at 30 meters. The values are based on a modification of EPA definitions of Releasable
Quantities (RQs)  for radionuclides in 40 CFR 302.4, Appendix B. The values in the table are the most
limiting of four dose pathways of food intake, direct radiation exposure, ingestion of radionuclides in
groundwater, and inhalation of radionuclides.

Two methods of reducing a facility or activity hazard category to radiological are explicitly described in
STD- 1027. One is by reducing inventory of radionuclides to below the thresholds for HC-3 in Table A. 1.
Another is by segmentation of a facility or activities, in accordance with the criteria of STD-1027, so that
the inventory of any one segment is below the threshold for HC-3.

A third method for final categorization is generally discussed in the Standard, based on an unmitigated
release of available hazardous materials. For the purposes of hazard categorization, “unmitigated” is meant
to consider material quantity, form, location, dispersibility, and interaction with available energy sources,
but not to consider safety features that could prevent or mitigate a release. This method is the subject of
this technical position.



Technical Position:

HC-3 thresholds are based on the most limiting dose pathway that would result in a 10 rem dose at 30
meters from an unmitigated release of the total inventory of radionuclides. These thresholds are derived
from the Annual Limits of Intake (ALIs) published for 757 radionuclides in ICRP Publication 30. LA-
12981-MS,  “Table of DOE-STD-1027-92 Hazard Category 3 Threshold Quantities for the ICRP-30 List of
757 Radionuclides,” referenced in a footnote to Table A. 1 of STD-1027, shows the limiting pathway for
each radionuclide. With the exception of two radionuclides (Ta- 179, Ir- 189),  these pathways are
inhalation, direct radiation, and food ingestion. Both inhalation and food ingestion pathways depend on an
airborne release fraction. With the exception of noble gases, the direct radiation pathway is exposure to a
point source. The report “Technical Background Document to Support Final Rulemaking Pursuant to
Section 102 of the Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act:
Radionuclides: A Report to the Emergency Response Division, Office of Emergency and Remedial
Response, U. S. Environmental Protection Agency,” February 1989 describes the parameters and models
used for analysis of the three dose pathways considered.

The HC-3 threshold values for radionuclides for which the food pathway or the inhalation pathway are
limiting may be revised if, based on the physical and chemical form and available dispersive energy
sources for the facility and its hazardous materials, the credible release fractions (airborne release fractions)
can be shown to be significantly different than the values used in the EPA Technical Background
Document. All potential accident scenarios must be considered under unmitigated conditions. All the
pathways must be considered and the most limiting pathway must be used. All data and assumptions used
to modify the STD-1027 Table A. 1 HC-3 values must be supported in the hazard analysis.
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